Babydeken en sokken

Gelukkig nieuwjaar! Ik heb besloten om niet wéér een melancholische nieuwjaarsblog te schrijven. Die kunnen jullie hier en hier ook wel lezen. Ik heb niet zo’n zin om terug te blikken op 2015 omdat het niet bepaald mijn beste jaar was. Dus daarom nu als eerste blog van 2016 gewoon lekker een stukje over de brei- en haakwerkjes die ik heb afgemaakt de afgelopen weken.

Voor Grote Zus heb ik weer een dekentje gemaakt. Deze keer een kleintje voor in de kinderwagen. Ik heb de basket weave gebruikt, oftewel, de mandensteek. Makkelijk patroontje, gaat vrij vlot en is ook lekker dik. Mocht je het een leuke steek vinden; even op YouTube kijken en je hebt zó een handig filmpje gevonden.

Babydeken baket weave

babydeken basket weave
Verder heb ik ook eindelijk weer eens wat voor mezelf gebreid!
Ik zit op het moment in een sokkenfase. Aan deze blauwe sokken met kabels begon ik ongeveer twee jaar geleden. De eerste sok was voor de helft af en toen had het mijn aandacht niet meer. Maar nu heb ik ze eindelijk toch afgemaakt. Gelukkig, want ze zijn wel erg leuk geworden.

gebreide sok met kabels

sokken breien met kabels
sok breien met kabels
gebreide sok met kabels
En daarna ben ik gelijk begonnen met het tweede paar. En die sokken breide ik tegelijk op één rondbreinaald! Het was voor het eerst dat ik dat deed en het beviel goed! Ik laat even wat foto’s zien van hoe dat ongeveer in zijn werk ging. Het is geen tutorial (dit is immers geen speciale breiblog), maar het geeft in elk geval een beetje een beeld van hoe het werkt. Mocht je nog geen ervaren sokkenbreister zijn, of nog niet met een rondbreinaald overweg kunnen, dan zul je dit er wellicht een beetje ingewikkeld uit vinden zien. Dan kun je beter een wat uitgebreidere uitleg opzoeken. (Misschien maak ik nog wel eens een tutorial, mochten jullie dat handig vinden. Laat het in dat geval even aan me weten!)

Steken opzetten en het beginnetje maken is nogal een gepruts. Maar als je eenmaal een eindje op weg bent, zoals je op deze eerste foto ziet, gaat het eigenlijk best makkelijk.

twee sokken tegelijk

twee sokken tegelijk breien
De hielflapjes brei je afzonderlijk van elkaar. Daarna neem je de steken op. Op het punt dat je hieronder op de foto ziet, was ik even de draad kwijt. Maar na even logisch nadenken (en googelen), snapte ik het weer.

twee sokken breien op een rondbreinaald
Na het opnemen van alle steken zag het er zo uit:

Sokken taat 5
Erg veel steken op de ene helft van de rondbreinaald. Ook wel even lastig, maar zodra je wat steken geminderd hebt, wordt het alweer makkelijker te hanteren.
Ook nog even een foto van de andere kant:

sokken twee tegelijk breien
En toen waren ze opeens ook al vrij vlot klaar! En ze zijn echt heel mooi gelijk geworden. Dat is het ideale als je ze tegelijk breit. Dan heb je niet dat je bij de tweede sok denkt “wat had ik ook alweer precies gedaan toen ik de eerste breide…?” En omdat je met twee bollen breit, kan je met het opzetten van de steken zorgen dat je op precies hetzelfde stuk van de bol begint, zodat de strepen ook mooi gelijk lopen (bij een effen kleur maakt dat natuurlijk geen barst uit). Best goed gelukt dus, vind ik zelf!

twee sokken op een rondbreinaald
twee sokken op een rondbreinaald
Dat waren mijn projectjes van de afgelopen tijd. Ik ben gelijk weer begonnen met een nieuw paar sokken op de rondbreinaald. Ten eerste omdat ik de smaak nu te pakken heb om twee sokken tegelijk te maken. En ten tweede omdat ik nogal veel sokkenwol verzameld heb in de loop der tijd en ik nu toch echt eens een gat in mijn voorraad moet slaan. Maar eigenlijk doe ik dat ook vooral zodat ik dan van mezelf weer nieuwe kleurtjes sokkenwol mag kopen…

Advertenties

5 gedachtes over “Babydeken en sokken

  1. Sinds kort ben ik ook met sokken breien bezig, dus bij dezen mijn welgemeende complimenten voor je goed geslaagde sokken!
    Ik wens je een spetterend 2016, voor jou en al je dierbaren.
    Lieve groet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s